Prowadzenie ekskluzywnej restauracji to dobry interes, ale tylko w miejscu, w którym nie zabraknie gości, których będzie stać na korzystanie z jej atrakcji. Dlatego też takie restauracje otwiera się przede wszystkim w dużych miastach. Zazwyczaj w najbogatszych. Otwarcie takiej restauracji wymaga posiadania mnóstwa pieniędzy. Trzeba przede wszystkim znaleźć odpowiedni lokal, zazwyczaj go wyremontować i wyposażyć, co kosztuje mnóstwo pieniędzy. Ponadto potrzeba także zatrudnić odpowiednią obsługę i przeprowadzić jej szkolenie oraz rozpropagować restaurację wśród mieszkańców miasta. To jest trudne i kosztowne. Restauracja taka musi mieć także odpowiednią ochronę. Kolejna sprawa to menu. Musi być doskonałe, wręcz najwyższych lotów. Przyda się także organizowanie w restauracji różnego rodzaju imprez tematycznych, które będą przyciągać gości. Przykładem mogą być wieczory literackie albo wieczory z muzyką lub na przykład typowo francuskie przyjęcie ze świeżutkimi owocami morza. Dania muszą być oryginalne, tak samo jak lista dostępnych w restauracji trunków. Wszystko mogą dostarczyć dystrybutorzy. Kiedy uda się taką restaurację odpowiednio rozreklamować, można sporo zarabiać na daniach, które mogą kosztować znacznie (wielokrotnie) więcej niż w typowych restauracjach. Dla większości gości będzie to zachęta, że dany lokal jest elitarny i mało kogo stać, aby w nim móc bywać. Można także organizować tu przyjęcia weselne czy inne, zamknięte.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply